tiistai 10. tammikuuta 2017

Blogin käyttö oppismisvälineenä

Valtava paino tippuu harteilta, kun joulun alla 2016 saamme kandidaatin työmme taputeltua. Syksy oli raskas ja välillä kävi jopa ajatus, että ei tästä hengissä selviä. Vaan tässä sitä vielä ollaan! Opiskelu vaatii älyttömän paljon keskittymis- ja organisointikykyä, sillä tässä vaiheessa elämää meillä kaikilla on todennäköisesti muitakin tärkeitä tehtäviä elämässä kuin ainoastaan opiskelu. Joku käy opiskelun ohessa töissä täyspäiväisesti, toisella on pienet lapset kotona ja kolmas rakentaa omakotitaloa. Vaikka välillä tuntuu, että eihän tässä menossa pysy perässä, on se paljon antanutkin. Tässä nyt tämmöinen pieni alustus tähän ensimmäiseen blogitekstiin. 

Tutkimusmenetelmien soveltaminen terveystieteissä


Otsikon mukaisen opintojakson suorittaminen tapahtuu blogi- kirjoittamisen avulla. Heti ensimmäisenä ajatuksena heräsi, että mahtavaa, jotain erilaista ja uutta! Nykyään blogien kirjoittaminen on hyvin suosittua ja ajankohtaista. Blogi on aina kirjoittajansa näköinen. Tämä meidän tutkimusbloggaajat- blogi koostuu viiden naisen kirjoittamista teksteistä, mitä opintojaksolla on käyty läpi ja mitä ajatuksia luennot ovat meissä herättäneet. 

Blogin tekoon kuuluu myös tutkimussuunnitelman luominen, ja olemme yhteistuumin päättäneet, että teemme sen viimeiseksi. Ensin keskitymme tekstien luomiseen jokaiselta luentokerralta, sillä saamme samalla harjoitusta luovan tekstin tekoon. Täytyy sanoa näin ensimmäistä tekstiä kirjoittaessa, että on kyllä yllättävän vaikeaa. Sitä kun on niin tottunut luomaan vain tieteellisiä tekstejä lähteiden pohjalta. Tuntuu, että normaalia ajatuksen juoksua on vaikea pukee sanoiksi, koska siihen ei ole mitään tiettyä kaavaa. Kepeä kirjoitustyyli on ihan oma taitolajinsa. ;)

Opintojakson tavoitteet


Näin alkuun olisi varmasti hyvä käydä läpi opintojakson tavoitteet, ne kuitenkin määrittelevät, mihin päämäärään meidän pitäisi päästä. 

  • Laadullisen ja määrällisen tutkimuksen luonne ja metodologiset pääkysymykset
  • Omassa tutkimuksessa osaamme valita ja soveltaa laadullisen ja määrällisen tutkimuksen eri tyyppejä ja lähestymistapoja
  • Tutkimuksessamme näkyy selkeästi tutkimusprosessin eri vaiheet
  • Tutkimuksen suunnittelussa ja toteutuksessa osaamme arvioida laadullisen ja määrällisen tutkimuksen luotettavuutta
  • Eettisten kysymysten pohtiminen
  • Tutkimussuunnitelman teko ja siitä tehty tutkimusraportti
Päätimme jo heti alkuun, että teemme tutkimussuunnitelman määrällisestä tutkimuksesta. Itse tutkimusaihe on vielä päättämättä, mutta se varmasti selkiytyy pian.

Lähde: Johdantoluento Hanna Tiirinki ja Pirjo Kaakinen 9.1.2017



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti