torstai 2. helmikuuta 2017

Grounded teoria


Teoria on systemaattisesti järjestettyä tietoa, joka määrittelee ilmiön luonnetta, rakenteita, käsitteitä ja niiden välisiä suhteita. Teorian pyrkimyksenä on ymmärtää, selittää, ennustaa ja ohjata tapahtumia. Grounded teoria on aineistoon perustuvaa uuden teorian tuottamista. Teoria voidaan jakaa pragmatismiin (Ajatus käytännön läheisyydestä sekä tieteellisen tiedon muuntuvuudesta) sekä symbolismiin (Ihmiselle merkitykselliset asiat syntyvät sosiaalisissa suhteissa). Grounded teoriasta on olemassa useita sovelluksia esimerkiksi Glaserilainen, Straussilainen ja Charmaz. Grounded teorian näkökulma tutkimuksessa edellyttää tutkijan hyvää perustelua siitä, miksi on valinnut tietyn näkökulman. Näkökulman valinta on riippuvainen tutkimuksen aiheesta ja lähestymistavasta.

Grounded teorian käyttäminen
  • Halutaan tuottaa käsitteellinen teoria
  • Kun tietoa on vähän tai sitä ei ole lainkaan
  • Ilmiön tarkastelu on toimijoiden näkökulmasta
  • Tutkimusta tehdään ihmisen vuorovaikutuksellisista ja sosiaalisista näkökulmista

Teorian muodostaminen

Tutkimuksen tekemisessä tutkimusongelma jäsentyy ja tarkentuu tutkimusprosessin aikana. Tutkija pyrkii välttämään aikaisemman tieteellisen tiedon vaikutusta oman teorian syntymiseen, tiedon hakua voidaan tehdä esimerkiksi portaittain tutkimusprosessin aikana. Grounded teoriassa tieteellisen tiedon laadulla on suurempi merkitys, kuin tieteellisen tiedon määrällä. Aineistoa ei voida määritellä ennalta, vaan aineiston keräämistä ohjaavat analyysi ja muodostuva teoria. Aineiston keräämisessä on tärkeää luokkien ja niiden välisten suhteiden saturoituminen.

Grounded teoriassa analyysi nähdään prosessina, jossa tutkija käsitteellistää aineistoa. Analyysi prosessissa pyritään tarkastelemaan käsitteitä syvällisesti, huomioiden käsitteen erilaiset ominaisuudet ja ulottuvuudet. Aineiston analyysiin vaikuttaa se, millaisen näkökulman tutkija on Grounded teoriasta tutkimuksen tekemiseen ottanut, sillä esimerkiksi Glaserilla ja Strausilla on erilaiset näkemykset siitä, miten aineiston analysointi prosessi etenee.

Teoria rakentuu käsitteistä jotka muodostavat teorian. Uuden teorian syntyminen edellyttää kaikkien käsitteiden löytämistä ja löydetyn tiedon saturoitumista. Käsitteet muodostavat ydinkategorian, joka on teorian ydin. Tutkijan tuottama teoria tulee toimia käytännössä ja sen tulisi olla riittävän ymmärrettävä yleisellä tasolla. Teorian tulisi olla syvällisesti tutkittavaa ilmiötä kuvaava, uskottava ja tuottavan uutta tietoa ilmiöstä. Grounded teoria on nimensä mukaan tiedon juurelle menemistä, tutkittavalle ilmiölle halutaan antaa vapaus ilmaantua riippumattomana aikaisemmista tutkimuksista.

Teorian rakentaminen voidaan nähdä tutkijan vapautena, koska aineistoa ei voida ennalta määrittää ja aikaisempien tutkimusten vaikutusta syntyvään teoriaan pyritään kontaminaation vuoksi välttämään. Todellisuudessa Grounded teorian käyttäminen kuitenkin noudattaa samoja tutkimuksen tekemisen periaatteita, kuin kaikki muukin tieteellinen tutkimus. Tutkijalta edellytetään syvällistä ja vahvaa taitoa perehtyä tutkittavaan ilmiöön ja muodostaa teoria tutkittavasta ilmiöstä.

Hanna-Mari Pesonen luento 1.2.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti