torstai 2. helmikuuta 2017

Tulevaisuuden tutkimus



TULEVAISUUDEN TUTKIMUS

Tulevaisuuden tutkimus nimensä mukaisesti suuntautuu tulevaisuuteen. Turun yliopiston sivujen mukaan tulevaisuuden tutkimus pyrkii tuomaan esille ilmiön tai tapahtuman todennäköisyyden, mahdollisuuden ja tapahtuman toivottavuuden tai ei toivottavuuden. Tavoitteena on vaikuttaa yleiseen ajatteluun ja arvoihin. Tulevaisuuden tutkimuksen pyrkimyksenä on tavoitella sitä näkökulmaa tutkimuksessa, mikä voi tuottaa toivottavimman tulevaisuuden toteutumisen. (Turun yliopisto 2016, Oulun Yliopisto 2016.) Tulevaisuus ei voi koskaan olla täysin ennustettavaa ja erilaiset variaatiot mahdollista toteutumisen vaihtoehdoista ovat luonteenomaisia tulevaisuudelle (Metsämuuronen 2010).


Lähtökohtana tulevaisuuden tutkimukselle on, että tulevaisuus on nyt, mutta ihminen elää tulevaisuutta varten. Tietoisuus huomisesta vastuullisuutta ihmisen toimimaan tulevaisuutta varten. Tulevaisuuden tutkiminen voi olla toimintaa jolla pyritään hahmottamaan tulevaisuutta tai systemaattista toimintaa, jolla halutaan vaikuttaa tulevaisuuteen. (Heinonen 2009.)

Tulevaisuuden tutkimukselle ei ole nimettyä metodia, mutta tulevaisuuden tutkimuksessa voidaan hyödyntää menetelmiä, jotka tukevat tulevaisuuden tutkimusta. Näitä tulevaisuustiedon hankintatapoja ovat esimerkiksi:

  • Kaaos – ja evoluutioajattelu
  • Rakenteellis-innovatiiviset menetelmät
  • Asiantuntija- ja aikasarja-analyysit
  • Kommunikatiivinen tulevaisuuden hahmottelu
Tietoa voidaan hakea määrällisten tutkimusten avulla tai esimerkiksi asiantuntija haastatteluilla. Tulevaisuuden tutkimuksen tekemisessä hankaluutena on tutkijan rooli toimia sekä objektiivisena ja subjektiivisena toimijana tutkimuksen tekemisessä. Pyrimme toimimaan oikein, mutta se mikä tutkijan mielestä on oikeaa toimintaa, on tutkijan oma subjektiivinen kuva oikein toimisesta, eikä kerro, kuinka tutkijan näkökulma tai kokemus tutkittavasta asiasta näyttäytyy tulevaisuudessa. (Metsämuuronen 2010).

Tulevaisuuden tutkimusta tarvitaan hoitotieteen kehittämistyössä. Tulevaisuuden tutkimusta on tehty esimerkiksi hoitoalan koulutukseen (Tohmola 2015) tai johtamiseen ja osaamiseen (Huttunen 2013). Tulevaisuuden tutkimus pyrkii tuottamaan tietoa, jolla on merkitystä tulevaisuudelle. Voitaisiin siis ymmärtää niin, että kaikella tieteellisellä tiedolla on merkitystä tulevaisuudelle. Metsämuuronen onkin todennut, että vaikka tieteellinen tieto ei olisi tulevaisuuden kannalta sillä hetkellä pätevä, tieteellinen tieto täydentää ja korjaa itse itseään (Metsämuuronen 2010).

LÄHTEET
Heinonen S (2009) Tulevaisuuden tutkimuksen metodeista. PDF-tiedosto. http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Tapahtumakalenteri/2009/02/Liitteet/Sirkka_Heinonen.pdf. Luettu 2017/2/2.
Huttunen P (2013) Hoitotyön johtamisosaaminen ja tulevaisuuden osaamishaasteet erikoissairaanhoidossa. Itä-Suomen yliopisto. Pro-Gradu.
Metsämuuronen J (2010) Tutkimuksen tekemisen perusteet ihmistieteissä. International Methelp Oy. Helsinki.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti