torstai 2. helmikuuta 2017

Systemaattinen kirjallisuuskatsaus



Systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on tuottaa näyttöön perustuvaa tietoa hoitotyön maailmaan. Systemaattisella kirjallisuuskatsauksella saatua tietoon perustuvaa näyttöä voidaan käyttää hoidon laadun, tulosten ja hoitoon liittyvän päätöksenteon kehittämisessä ja tukemisessa.

Systemaattisen kirjallisuuskatsauksen toteutus
1. Käytä systemaattisen kirjallisuuskatsauksen toteutukseen ohjeita, vahvistaaksesi tutkimusta. Systemaattisen kirjallisuuskatsauksen toteutukseen olevia ohjeita ovat esimerkiksi Prisma ja JBI:n julkaisema Reviewers Manual. Yleensä systemaattisen katsauksen tekemiseen valitaan yksi ohjenuora, jonka mukaan systemaattista katsausta tehdään.
2. Tutkimusongelmaa tarkastellaan kriittisesti. Tutkimuksen taustaan tutustutaan ja tutkimuksen tarvetta ja hyödynnettävyyttä pohditaan.
3. Muotoillaan tutkimuskysymys. Hyvä tutkimuskysymys voi ohjata aineiston rajausta ja aineiston analysointitavan valintaa.  
4. Keskeiset käsitteet määritellään
5. Aineista rajataan käyttämällä PICOS (population, phenomena of interest, context) protokollaa. Tutkijan tehtävänä on päättää millaisia tutkimuksia ja millaisen näkökulman hän valitsee tutkimustehtäväänsä ja millaiset rajaukset tuottavat parhaimmat vastaukset tutkimuskysymyksiin.
6. Valitaan hakusanat ja viitetietokannat, joista haetaan tietoa.
7. Suoritetaan haut viitetietokannoista ja tallennetaan hakutulokset. Aineiston haut tulee olla toistettavissa. Aineisto valitaan otsikon, tiivistelmän ja kokotekstin perusteella, sen mukaan mikä aineisto vastaa parhaiten tutkimuskysymyksiin.
8. Aineiston valintaprosessi viedään loppuun valitsemalla tutkimuksen kannalta olennaisin aineisto ja tarkastele aineistoa kriittisesti. Aineiston laadun arviointia helpottavat arviointilomakkeet (AMSTAR, JBI). Systemaattiseen kirjallisuuskatsaukseen valitun aineiston laatua ja luotettavuutta arvioi kaksi tutkijaa itsenäisesti. Systemaattiseen kirjallisuuskatsaukseen valittu aineisto tulee siis olla kahden arvioitsijan yhteistyössä hyväksymää.
9. Kootaan lopullinen aineisto ja tehdään synteesi. Käytettävä synteesi metodi on riippuvainen esimerkiksi tutkimuksen filosofisesta näkökulmasta ja tutkimuskysymyksestä.
10. Raportoidaan saadut tulokset ja suunnitellaan tulosten käytettävyys/toteutettavuus.
Systemaattisessa katsauksessa, kuten kaikissa tutkimuksissa on oltava riittävät ja vahvat perustelut niille valinnoille, joita tutkija tekee tutkimusideasta – tutkimuksen raportointiin saakka!
Kuuntelijan näkökulmasta systemaattinen kirjallisuuskatsaus on tutkimusta, joka kokoaa yhteen jo olemassa olevaa tietoa ja tuo esille olemassa olevia tiedon aukkoja. Systemaattinen kirjallisuuskatsaus on tutkimusta, jolla voidaan viedä olemassa olevaa tietoa eteenpäin ja tuottaa uusia tutkimuksia tai luoda esimerkiksi hoidon laatuun tai toimivuuteen liittyviä mittareita. Tutkimuksen maailma ei siis ole vain yhden tutkimuksen lopullinen summa. Tieteellinen tutkimus on kerroksittaista. Yksittäinen tutkimus toimii itsenäisenä tiedon tuottajana ja useista tutkimuksista yhteen koottuna näyttöön perustuvana tietona tai uuden tutkimuksen pohjana.
Kristina Mikkosen luento 1.2.2017.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti